Inne uzależnieniaJak przygotować ciasto Fale Dunaju według siostry Anastazji: krok po kroku

Jak przygotować ciasto Fale Dunaju według siostry Anastazji: krok po kroku

Ciasto Fale Dunaju jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentuje się naprawdę efektownie. Warto wykorzystać przepis siostry Anastazji. Gwarantujemy, że ten wypiek zawsze się udaje.

Jak zrobić ciasto Fale Dunaju? Poznajcie przepis siostry Anastazji

Ciasto Fale Dunaju jest słodkie, a jednocześnie ma nutę kwasowości. Można powiedzieć, że smak jest naprawdę obłędny. Co ważne, długo zachowuje świeżość. Na początek należy przygotować ciasto jasne. Do miski wsypujemy 350 g mąki pszennej. Następnie dodajemy kostkę roztopionego masła, wbijamy 6 jajek. Dodajemy jeszcze szklankę cukru pudru, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i 5 łyżek mleka. Składniki ubijamy na mocnych obrotach do czasu, aż masa będzie jednolita. Następnie z przygotowanego ciasta odlewamy ok. 1/4 i dodajemy do niej 3 łyżki kakao. W następnym kroku mieszamy. Obie masy warto umieścić w lodówce na około 5 minut. 

Jak przygotować krem budyniowy?

Teraz czas na przygotowanie kremu budyniowego. W garnku o grubym dnie umieszczamy ok. 400 ml mleka. Dodajemy szklankę drobnego cukru i całość gotujemy na bardzo małym ogniu. W międzyczasie do 100 ml mleka dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i jedną płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy do czasu pozbycia się grudek. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wylewamy mleko z mąką i delikatnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy masa budyniowa zgęstnieje, dodajemy do niej łyżeczkę esencji waniliowej, a także pół kostki miękkiego masła i 3 żółtka. Ściągamy garnek z palnika i mieszamy wszystkie składniki za pomocą miksera. 

Przygotowanie Fal Dunaju – jak łączyć składniki?

W formie do pieczenia umieszczamy papier, następnie wylewamy pierwszą warstwę naszego ciasta, czyli warstwę jasną. W dalszej kolejności na formę trafia ciasto czekoladowe i dodajemy wiśnie z kompotu bądź mrożone owoce. Możecie wybrać czereśnie, maliny czy jagody. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Gdy wystygnie dodajemy masę budyniową i umieszczamy w lodówce na około 2 godziny. Jeżeli chcecie zapoznać się jeszcze raz ze wszystkimi składnikami ciasta Fale Dunaju, to wejdźcie na stronę zioloweherbaty.pl. Świetną alternatywą dla tego ciasta może myć sernik królewski siostry Anastazji. Jako dodatek do dania głównego możecie przygotować buraczki z papryką siostry Anastazji.          

Przeczytaj także:  Nimfomania – co oznacza i jak ją rozpoznać?

Artykuł sponsorowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj


niebieska linia logo
Szukasz pomocy? Zadzwoń

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze

Przeczytaj także